O medu
Med je gosto tekoče ali kristalizirano živilo, ki ga proizvajajo čebele. Nastane iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov živih rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane. Osnovni material prinašajo čebele v panj, ga obdelajo, mu dodajo izločke svojih žlez, ga zgostijo in nato shranjujejo v pokritih celicah satja.
Preprosto povedano je med razmeroma koncentrirana vodna raztopina predvsem treh vrst sladkorja: fruktoze (okoli 40%), glukoze (okoli 34%), saharoze (od 1-4 %), vsebuje še do 18 % vode, fermente (diastaza, invertaza, katalaza, peroksidaza, lipaza), mineralne (kalij, kalcij, natrij, magnezij, železo, klor, fosfor, jod, skupaj 22 elementov) in organske kisline, vitamine, beljakovine ter druge substance.
Poznamo več vrst medu, ki so dobile ime po rastlinah, na katerih čebele nabirajo nektar oziroma sladke sokove. Te so pri nas: akacijev med, cvetlični med, gozdni med, kostanjev med, lipov med, smrekov med in hojev med.
Zaradi velike hranilne vrednosti, specifične arome in drugih lastnosti, je med zelo zastopan v prehrani v različnih oblikah. Ker je med sestavljen iz grozdnega in sadnega sladkorja, je lahko prebavljiv in se v telesu takoj spremeni v energijo.
Med, ali »nektar bogov« je izrednega okusa, ki je všeč skoraj vsakomur. Uživamo ga samostojno ali pa skupaj z različnimi živili v obliki napitka ali namaza. Uporaben je tudi pri peki peciva.
Priporočamo nakup kakovostnega medu, ki izvira iz okolja, v katerem bivate. Domači slovenski med je najbolje nabaviti neposredno pri čebelarju. Slovenija je prava zakladnica različnih vrst kakovostnega medu, med njimi so najbolj poznani cvetlični, akacijev, kostanjev, gozdni, smrekov in hojev med.
Kristalizacija medu
Kristalizacija medu je naraven pojav, ki se v medu zgodi prej ali slej, ne povzroča pa nobenih kemičnih sprememb medu. Zaradi strjevanja je med tudi dobil ime strd. Hitrost kristalizacije je odvisna od sladkorne sestave medu (razmerja glukoza/fruktoza), količine vode v medu in temperature hranjenja. Kozarec s kristaliziranim medom postavite v toplo vodo in kristali se bodo utekočinili. Medu ne segrevajte preko 40 °C, ker lahko izgubi svoje zdravilne lastnosti.
V čebelarstvu Vidovič vam nudimo:
- Steklene kozarce medu po 250 g, 450 g in 900 g
- Večje količine po dogovoru s kupci
CVETLIČNI MED
Cvetlični med so nabrale čebele na cvetočih slovenskih travnikih in sadovnjakih. Je rumeno rjave barve, ki je odvisna od cvetlic , kjer so čebele nabirale medičino. Običajno kristalizira hitro, kristalizacija je lahko popolna ali pa delna z velikimi kristali.
|
AKACIJEV MED
Je tekoč, skoraj brezbarven ali nežno rumen, milega okusa in brez izrazitega vonja. Velja kot odličen namaz na kruh in nepogrešljivo sladilo za čaj, kavo in sadne torte. Ta med pomirja in deluje ugodno pri nespečnosti, težavah v obdobju mene ter za neješče otroke.
|
|
|
|
|
GOZDNI MED
|
KOSTANJEV MED
|
|
|
|
|
HOJEV MED
|
||