Cvetni prah
Sestavine cvetnega prahu so zelo različne, odvisne predvsem od rastlin na katerih ga čebele nabirajo. Kepica cvetnega prahu je sestavljena iz več tisoč pelodnih zrnc, barva pa je odvisna od vrste rastlin, s katerih izvira. V prehrani človeka predstavlja neizmerno bogat vir beljakovin, vitaminov in rudninskih snovi. Vsebuje okrog 27 % beljakovin, okrog 30 % ogljikovih hidratov, okrog 5 % maščob in do 7 % rudninskih snovi. Poleg naštetega so v pelodu še barvila, vitamini, aromatične snovi, snovi z antibiotičnim delovanjem in druge sestavine.
V maščobah so najpomembnejše večkratno nenasičene kisline: linolna, linoleinska, arahidonska. To so esencialne kisline, ki jih človeški organizem ne more sintetizirati. Od vitaminov vsebuje cvetni prah vitamine B-kompleksa, provitamina A, vitamine C, D,E in K. Med rudninskimi snovmi je zlasti veliko kalija in fosforja. Cvetni prah deluje kot naravni stimulator, vzpodbuja življenjsko moč ter kakovostno dopolni nezadostno prehrano. Uživamo ga na tešče s čajem ali medom, lahko pa ga dodamo tudi v jogurt. Uporablja se pri prebavnih motnjah, krepi imunski sistem, deluje kot antioksidant in lovi proste radikale. Pri moških preprečuje obolenje prostate. Preventivno ga jemljemo po tri mesece v letu, najbolje trikrat dnevno pred jedjo. Priporočamo jemanje v začetku jeseni in ob koncu zime.
Nudimo vam pakiranja po 120 g, 200 g, 450 g, ali po dogovoru.
Več o cvetnem prahu: http://www.bodieko.si/cvetni-prah