slide 1
slide 2
slide 3
slide 4
slide 5

Čebelji vosek

vosekVosek je snov, ki jo izdelujejo medonosne čebele v voskovnih žlezah.

Vosek nastane, ko se med presnavlja v maščobnih celicah, povezanih z voskovnimi žlezami.

Da bi čebele proizvajale vosek se morajo prve dni svojega življenja hraniti s pelodom, da dobijo protein, ki omogoča razvoj maščobnih celic. Pogoj je tudi zaloga medu v panju, ki ga čebele zaužijejo kot surovino za izdelavo voska.

Zakaj čebele proizvajajo vosek?
Čebele iz voska gradijo satje. V celice satja zalega matica, delavke pa vanje shranjujejo med in cvetni prah. Iz voska izdelujejo tudi voščene pokrovce, s katerimi pokrivajo celice, napolnjene z medom in ga tako zaščitijo pred zunanjimi vplivi.

 

Voskovne žleze

  • Voskovne žleze imajo le čebele delavke. Najbolj so razvite med 12 in 18 dnevom starosti čebele.
  • Voskovne žleze so parne v obliki blazinic pod hitinsko povrhnjico na notranji strani trebušnih okrovov 4.,5.,6. in 7. zadkovega obročka.
  • Za 1g voska je potrebno 4000 do 5000 lusk.
  • Satje gradijo čebele tako, da lusko iz zadka prenesejo z dlačicami zadnjih nog k čeljustim s katerimi gnetejo vosek in gradijo satje.
  • Pri tem opravili za mazanje čeljusti slinske žleze izločajo gosto alkalno snov.
  • Da čebele izdelajo 1kg voska, morajo zaužiti 8,4 kg medu.

 

Lastnosti voska

  • Pri 32-35°C je plastičen in upogljiv ter se z lahkoto gnete, pri malo nižji temperaturi (25-30°C) pa je zelo močan.
  • Poln sat lahko drži več kilogramov medu.
  • Vosek v vodi ni topen. Nekaj njegovih sestavin lahko raztopimo v alkoholu, dobro pa je topen v številnih drugih organskih topilih, kot na primer etru in bencinu, terpentinu.
  • Gostota voska je 0,964 do 0,970. Tališče ima pri 62 do 64°C.

Pomembno vlogo ima v kozmetiki in farmaciji, saj je sestavni del številnih mazil, krem za kožo in losjonov. Priporočamo tudi kot sredstvo za čiščenje žrela, pri vnetju čelnih sinusov, pri astmi in senenem nahodu, tako da ga žvečimo z medom, na primer pokrovčke satovja ali medu v satju. Pri peki peciva se uporablja za mazanje pekačev. Za človeško telo je neprebavljiv in se v celoti izloči.